PLCRC biedt een platform voor het verzamelen van

gegevens van patiënten met dikkedarmkanker.

 

deelnemende
centra

 

deelnemende
patiënten

Nieuws

zonmw-logo.png

ZONMW project "Towards patient-led follow-up after curative treatment of stage II and III colorectal cancer" gehonoreerd!

Gepubliceerd op: 19-07-2020

In maart werd de subsidie aanvraag "Towards patient-led follow-up after curative treatment of stage II and III colorectal cancer" door Prof. J.H.W. de Wilt (Radboud MC) en dr. V.M.H. Coupé ingediend bij ZONMW. Afgelopen week kregen we het bericht dat de aanvraag is gehonoreerd! Doel van de studie is de ontwikkeling van een protocol voor patiënt-gestuurde follow-up voor patiënten met een stadium II/III colorectaal carcinoom (CRC) patiënten, waarbij intensiteit en setting van follow-up is afgestemd op de behoefte en het individuele risico op terugkeer van ziekte.

Lees meer

Vragenlijst 'Het Coronavirus en kanker' – de eerste resultaten

Gepubliceerd op: 14-07-2020

In april is de vragenlijst “Het coronavirus en kanker” naar PLCRC-deelnemers verstuurd.
Van de 5000 verstuurde vragenlijsten zijn er 3247 (65%) retour ontvangen. De eerste resultaten zijn hiervan bekend.

Lees meer

8000 patiënten nemen deel aan PLCRC!

Gepubliceerd op: 10-07-2020

Half maart viel het informeren van patiënten en het vragen naar hun deelname aan PLCRC opeens vrijwel stil. 

Lees meer
logo-4.jpg

Ziekenhuis #58: Rivas Beatrixziekenhuis

Gepubliceerd op: 19-06-2020

Op 18 juni 2020 is ook het Rivas Beatrixziekenhuis van start gegaan met deelname aan PLCRC.

Lees meer
logo-2017.png

Ziekenhuis #57: CWZ

Gepubliceerd op: 11-06-2020

Sinds gisteren is ook CWZ in Nijmegen deelnemer aan PLCRC.

Lees meer

De vragenlijst 'het Coronavirus en kanker'

Gepubliceerd op: 28-04-2020

We bevinden ons in een roerige tijd waarbij ons maatregelen worden opgelegd door de overheid, en ziekenhuizen behandelingen aanpassen vanwege het Covid-19 coronavirus. Om meer inzicht te krijgen in de invloed van deze aanpassingen op de behandeling en het welzijn van patiënten met kanker, is de vragenlijst 'het Coronavirus en kanker' ontwikkeld.

Lees meer

Onderzoek naar informeren over toevalsbevindingen gepubliceerd

Gepubliceerd op: 27-04-2020

Enige tijd geleden zijn een aantal deelnemers van PLCRC benaderd om mee te doen aan het onderzoek van Dr. Rhodé Bijlsma, internist-oncoloog in het UMC Utrecht. Zij heeft onderzoek gedaan naar de voorkeur van patiënten met kanker met betrekking tot het geïnformeerd worden over verschillende categorieën genetische toevalsbevindingen. Het artikel naar aanleiding van dit onderzoek is afgelopen week gepubliceerd in het internationale vaktijdschrift ‘ESMO open’. 

Lees meer
download.jpg

Beperkingen door COVID-19 virus

Gepubliceerd op: 19-03-2020

Door het COVID-19 virus wordt PLCRC beperkt in het uitvoeren van het onderzoek. PLCRC blijft zoals gewoonlijk iedere werkdag van 9:00 tot 17:00 telefonisch (06-46919566) en per mail (info@plcrc.nl) bereikbaar. 

Lees meer

Wat doet PLCRC? #2

Gepubliceerd op: 18-03-2020

“ Ik wilde graag weten wat de impact van darmkanker en de behandeling op mijn leven zou zijn, maar hier is nog maar weinig over bekend. Ik vind het dan ook belangrijk dat hier meer informatie over komt en doe daarom graag mee aan dit onderzoek. “

Lees meer
artikel-umc-nieuws.jpg

'Darmkanker: op weg naar een therapie op maat'

Gepubliceerd op: 12-03-2020

'Darmkanker: op weg naar een therapie op maat' luidt de titel van het artikel over het belang van ons cohort. Het UMC Utrecht interviewde Geraldine Vink, programmamanager van PLCRC, hierover in het kader van de darmkankermaand maart. 

Lees meer

Wat doet PLCRC? #1

Gepubliceerd op: 06-03-2020

“ Ik ben blij dat de overlevingskansen elk jaar toenemen door intensief onderzoek. Ik draag daar graag mijn eigen steentje aan bij. Daarmee vergroot ik ook de kansen van de mensen die na mij darmkanker krijgen. “

Lees meer
logowebsite.png

Ziekenhuis #56: Martini Ziekenhuis

Gepubliceerd op: 07-02-2020

Op weg naar het betrekken van alle ziekenhuizen in Nederland, is afgelopen maandag het Martini Ziekenhuis in Groningen toegevoegd aan de lijst deelnemende centra.

Lees meer
kui-poster-oncologiedagen-2019-eindversie-8nov2019.jpg

Gebruik van PROMs binnen PLCRC- verbinden zorg & wetenschap

Gepubliceerd op: 21-11-2019

Wetenschappelijke informatie uit grote cohortstudies als PLCRC lijkt goed toepasbaar in de zorg. (Voormalig) research medewerker van PLCRC Kim Kui presenteerde vandaag op de V&VN Oncologiedagen de resultaten van de evaluatie van de terugkoppeling van de PROMs naar de patiënt, en beantwoordde daarmee de vraag: ‘In hoeverre maken PLCRC-deelnemers gebruik van de mogelijkheid om de eigen PROMs scores in te zien?’

Lees meer
oncode.jpg

Een platform om het maximale uit CRC studies te halen

Gepubliceerd op: 04-11-2019

Oncode organiseert het hele jaar door een reeks interactieve workshops, waar clinici en fundamentele onderzoekers de huidige klinische praktijk, onvervulde medische behoeften en onderzoek bespreken. Hoewel Oncode Investigator Louis Vermeulen (Amsterdam UMC) en clinicus Miriam Koopman (UMC Utrecht) elkaar al kenden, bleek hun ontmoeting in Oncode's eerste klinische workshop over colorectale kanker een speciale.

Lees meer
nieuws-kim-oncologiedagen.png

Kim Kui gaat de eerste resultaten van de PROMs terugkoppeling naar patiënten presenteren op V&VN oncologie dagen

Gepubliceerd op: 31-10-2019

Kim Kui, (voormalig) researchmedewerker bij PLCRC, mag de eerste resultaten van de evaluatie van de PROMS terugkoppeling gaan presenteren tijdens de V&VN oncologie dagen in Ede. 

Lees meer
ctdna-dag.jpg

deelnemers 3de ctDNA dag steken hun duim op voor Maarten van der Weijden

Gepubliceerd op: 22-06-2019

Remond Fijneman (onderzoeker Antoni van Leeuwenhoek) en Geraldine Vink (programma PLCRC) lichten project toe waarvoor Maarten van der Weijden zwemt voor een bloedtest voor betere selectie van darmkankerpatienten.

Lees meer
presentatie2.jpg

Vertel hoe het met u gaat!

Gepubliceerd op: 24-05-2019

Uw zorgverleners horen graag hoe het met u gaat en wat voor u belangrijk is, zodat ze u nu en in de toekomst nog beter kunnen

helpen. Vul hiervoor de (online) vragenlijsten in die u van het ziekenhuis ontvangt.

 

Lees meer
kankerzorg-in-beeld.png

Meer dan 800.000 mensen leven met de gevolgen van kanker

Gepubliceerd op: 17-04-2019

Bijna 800.000 mensen leven met of na kanker en een aanzienlijk deel van hen ervaart klachten door de kanker en behandelingen, zoals chronische vermoeidheid en angst voor terugkeer van de kanker. De gevolgen voor het dagelijkse leven, sociale relaties en werk zijn groot. Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) hebben voor het eerst deze klachten en de omvang ervan omschreven in het rapport ‘Kankerzorg in beeld: over leven met en na kanker’. Het schetst de grote gevolgen van kanker, op de mensen die ermee leven, hun partner, hun naasten, collega’s, werkgevers en op de hele maatschappij.

Gegevens van PLCRC zijn gebruikt om de gevolgen van patienten met darmkanker inzichtelijk te maken.

Lees meer
logo-werkgroep-darmkanker.png

Nieuw patiëntenplatform: werkgroep Darmkanker

Gepubliceerd op: 04-04-2019

Het kan beter voor mensen met darmkanker!

De positie én de kwaliteit van leven van alle mensen met darmkanker, mensen die moeten leven met de gevolgen van de ziekte, en hun naasten zo goed mogelijk verbeteren. Dat is de inzet van werkgroep Darmkanker. De mensen van deze nieuwe werkgroep zijn actiegericht en zetten zich met hart en ziel in voor de belangen van darmkankerpatiënten in Nederland.

Lees meer
logo-plcrc-digitaal-002-.png

5000 patiënten hebben hun toestemming gegeven voor deelname aan PLCRC!

Gepubliceerd op: 26-02-2019

Leren van de gegevens van patiënten om de behandeling van toekomstige patiënten te verbeteren. Dat is één van de doelstellingen van PLCRC. Daarvoor zijn de gegevens van veel patiënten nodig.

Lees meer