PLCRC biedt een landelijk platform voor onderzoek

naar dunnedarm-, dikkedarm-, endeldarm- en anuskanker.

 

deelnemende
centra

 

deelnemende
patiënten

Terug naar het overzicht

Uitgelicht: PLCRC symposium presentaties over voeding, beweging en ziekteverloop darmkanker

Tijdens het symposium ter ere van het 10-jarig bestaan van de cohortstudie PLCRC kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Zo ook de relatie tussen voeding, beweging en het ziekteverloop van mensen met dikkedarmkanker. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan, onder andere in een samenwerking tussen Wageningen University & Research (WUR) en Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) binnen Regio Deal Foodvalley (meer info zie Regiodeal Foodvalley | Regio Foodvalley ). Door deze samenwerking kunnen voor de onderzoeken gegevens van beide instanties gecombineerd worden.

De twee onderzoekers die hun werk hierover presenteerden tijdens het symposium zijn Anne-Sophie van Lanen (WUR) en Karel Smit (UMCU). Anne-Sophie van Lanen onderzoekt het verband tussen voeding en prognose van mensen met dikkedarmkanker. Karel Smit richt zich binnen deze context op beweging. Zij maken beide gebruik van gegevens van deelnemers van grote lopende onderzoeken (COLON en PLCRC) om zo inzicht te krijgen hoe leefstijl samenhangt met ziekteverloop bij mensen met dikkedarmkanker. Dit opent de deur naar voedings- en beweegrichtlijnen op maat voor deze groep mensen.

 

Meer informatie over beide studies is te lezen in dit Regio Deal Foodvalley nieuwsbericht Onderzoekers presenteren resultaten op darmkankersymposium | Regio Foodvalley

 

Terug naar het overzicht
regiodeal-2.png