PLCRC biedt een landelijk platform voor onderzoek

naar dunnedarm-, dikkedarm-, endeldarm- en anuskanker.

 

deelnemende
centra

 

deelnemende
patiënten

Terug

PLCRC-QUALITAS: Kwaliteit van leven van patiënten met uitgezaaide dikkedarm- of endeldarmkanker die worden behandeld met trifluridine-tipiracil als laatste lijn behandeling binnen het PLCRC cohort

2019-05-10

Wij zijn begin 2017 begonnen met het PLCRC-QUALITAS onderzoek. Het doel van PLCRC-QUALITAS is na te gaan welke invloed trifluridine-tipiracil heeft op de  kwaliteit van leven van patiënten die met dit middel behandeld worden. Kwaliteit van leven betekent: het oordeel dat een persoon geeft over zijn eigen leven op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Daarnaast omvat kwaliteit van leven ook objectieve aspecten, zoals beperkingen die iemand heeft ten gevolge van zijn ziekte. Door het eerder genoemde onderzoek naar de effectiviteit van trifluridine-tipiracil weten we dat patiënten gemiddeld 13 weken behandeld worden met dit middel. De reguliere vragenlijsten over kwaliteit van leven binnen PLCRC worden slechts eenmaal per 3 tot 12 maanden verstuurd. Dat levert te weinig gegevens op over de patiënten die behandeld worden met trifluridine-tipiracil. Daarom vragen we patiënten die meedoen aan PLCRC en starten met trifluridine-tipiracil om elke maand een QUALITAS-vragenlijst in te vullen. Dat kan op papier of digitaal. De reguliere PLCRC vragenlijsten worden dan (tijdelijk) stopgezet.

 

Geplande stop van inclusie

Op 1 juli 2019 zullen we stoppen met het includeren van patienten in QUALITAS. Na enige maanden follow up, en het verzamelen van de laatste gegevens, zullen we starten met de analyses.

 

Terug