PLCRC biedt een landelijk platform voor onderzoek
naar dunnedarm-, dikkedarm-, endeldarm- en anuskanker.
deelnemende
centra
deelnemende
patiënten
OPTIC: Organoids om respons op behandeling te voorspellen bij uitgezaaide darmkanker
2022-06-22Doel
Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of met een organoïde van een tumor, het effect van een behandeling bij een patiënt voorspeld kan worden.
Rationale
Patiënten met uitgezaaide darmkanker worden meestal met chemotherapie en/of doelgerichte therapie behandeld. Helaas werkt niet elke behandeling voor elke patiënt, maar de patiënt kan er wel bijwerkingen van hebben. Momenteel is vooraf meestal niet te voorspellen wie wel en wie niet op een bepaalde behandeling zal reageren. Om patiënten te kunnen behandelen met een behandeling waarbij de kans zeer groot is dat hij bij die specifieke patiënt zal werken, is een test nodig die vooraf de gevoeligheid van de tumor voor een bepaalde behandeling kan voorspellen. Met dit onderzoek wordt er nagegaan of deze gevoeligheid te voorspellen is door de kankercellen van een patiënt via een speciaal ontwikkeld kweeksysteem te kweken tot een organoïde en in de celkweek verschillende behandelingen te testen.
Onderzoeksdesign
OPTIC (Organoids to Predict Treatment response In mCRC) is een multicenter observationele cohortstudie. Eerst wordt bepaald of een patiënt kan deelnemen door het afnemen van een buisje bloed en het bekijken van de CT-scan. Als de patiënt geschikt blijkt te zijn voor dit onderzoek, worden voor de start van de geplande behandeling eenmalig biopten (hapjes) uit een uitzaaiing afgenomen en wordt er bloed afgenomen. De kankercellen in de biopten worden op een 3-dimensionale manier gekweekt tot een mini-orgaan waarin de specifieke eigenschappen van de tumor bewaard blijven. Vervolgens worden verschillende behandelingen hierop getest. Daarnaast kan een complete genetische test van de tumor worden gedaan door middel van whole genome sequencing (WGS).