PLCRC biedt een landelijk platform voor onderzoek

naar dikkedarm- en endeldarmkanker.

 

deelnemende
centra

 

deelnemende
patiënten

Terug

Improving clinical management of colon cancer through CONNECTION, a nation-wide Colon Cancer Registry and Stratification effort.

2015-11-17

Dikkedarmkanker is nog steeds een ernstige ziekte met meer dan 600.000 doden per jaar wereldwijd. Dit is gedeeltelijk te wijten aan een slechte overleving van patiënten met vergevorderde ziekte waarbij de curatieve behandel opties zeer beperkt zijn. Echter zelfs bij patiënten met een tumor in stadium II ontwikkelt ongeveer 20% van de patiënten een recidief ondanks effectieve chirurgische resectie van de primaire tumor. Identificatie van deze stadium II risicopatiënten en optimalisering van de therapie die zij ontvangen is daarom zeer belangrijk om de uitkomsten van darmkanker te verbeteren.Bij patiënten met een stadium III tumor omvat de behandeling routinematig adjuvante chemotherapie. Schattingen zijn echter dat ongeveer 50% van deze patiënten reeds genezen zouden zijn door resectie alleen. Identificatie van risicopatiënten met dit stadium van ziekte is daarom juist belangrijk om patiënten de ongewenste bijwerkingen van chemotherapie te besparen.

Onlangs zijn verschillende biologische subgroepen van darmkanker mbv genexpressie profilering geïdentificeerd. Gemeenschappelijke biologische kenmerken van de subgroepen zijn bepaald en de huidige consensus indeling bevat vier onafhankelijke subgroepen. Eén hiervan wordt bepaald door mesenchymale elementen en heeft een hoog risico op recidief en een slechte prognose.

Het doel van deze studie is om het mogelijk te maken om aan de hand van de biologische verschillen en de indeling in subgroepen klinische beslissingen te nemen over het gebruik en het type adjuvante therapie. De indeling moet leiden tot een verbetering van het resultaat en verlaging van de therapie last.

Om dit te bereiken worden genetische, proteomics en histopathologische testen ontwikkeld en gevalideerd, waarbij er specifiek gekeken wordt naar de mesenchymale subgroep met een slechte prognose. De ontwikkelde testen moeten patiënten naar subgroep kunnen stratificeren en informatie geven over noodzaak en type adjuvante therapie .

Terug