PLCRC biedt een landelijk platform voor onderzoek

naar dunnedarm-, dikkedarm-, endeldarm- en anuskanker.

 

deelnemende
centra

 

deelnemende
patiënten

Terug

De PLCRC-PROTECT studie: voedingsinname na diagnose bij patiënten met dikkedarm- of endeldarmkanker en de uitkomsten van de behandeling

2022-06-22

Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en leefstijl en het risico op het krijgen van darmkanker. Zo is bekend dat een Westers voedingspatroon - bestaand uit veel rood vlees, bewerkte vleeswaren, alcohol, weinig groenten en fruit - het risico op darmkanker verhogen. Ook is bekend dat mensen met een verhoogd BMI een verhoogd risico hebben op het krijgen van darmkanker. Daarentegen hebben mensen die meer fysiek actief zijn een verlaagd risico op het krijgen van darmkanker.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 13.000 mensen gediagnosticeerd met dikkedarm- of endeldarmkanker. De behandeling kan bestaan uit een operatie, vaak aangevuld met bestraling of systemische therapie. Ten gevolge van de ziekte en behandeling kan verlies van eetlust optreden en kan het lichaamsgewicht afnemen. Het lijkt dat behoud van een goede voedingstoestand na diagnose kan bijdragen aan het succes van de behandeling bij darmkanker. 

 

Doel
In de PROTECT studie wordt er onderzoek gedaan naar de relatie tussen voedingsinname na de diagnose en de uitkomsten van de behandeling. We proberen o.a. antwoorden te vinden op vragen als; is verandering van voeding en leefstijl ook belangrijk ná de diagnose? Kan een patiënt zijn/haar verloop van de ziekte beïnvloeden door gezonder te leven of bepaalde voedingsmiddelen te eten? Is het goed om voedingssupplementen te gebruiken na de diagnose? En verschilt dit voor verschillende types darmkanker?

Opzet
Voor dit onderzoek zullen, in aanvulling op de reguliere PLCRC kwaliteit van leven vragenlijsten, bij 1000 patiënten de inname van voeding en voedingssupplementen vanaf diagnose worden nagevraagd door middel van vragenlijsten. Ook zijn we geïnteresseerd in de reuk en smaakervaring. Met dit onderzoek willen we bijdragen aan richtlijnen voor voedingsinname na diagnose en een optimale integratie van ondersteuning in de multidisciplinaire behandeling.

PLCRC-PROTECT is een onderzoek opgezet vanuit het UMC Utrecht. Patiënten uit meerdere centra in Nederland worden benaderd voor deelname aan dit onderzoek.

Terug