PLCRC biedt een landelijk platform voor onderzoek

naar dunnedarm-, dikkedarm-, endeldarm- en anuskanker.

 

deelnemende
centra

 

deelnemende
patiënten

Terug

De MOMENTUM-studie - Evaluatie van radiotherapie op de MR-Linac

2022-06-22

De MR-Linac is de naam van een nieuw bestralingstoestel waarbij een bestralingsapparaat (lineaire versneller, afgekort ‘linac’) gecombineerd is met een MRI scanner (afgekort MR). Bestraling is een behandeling van kanker die soms ook wordt ingezet in de behandeling van dikkedarm- en endeldarmkanker. De behandeling houdt in dat er bestraald wordt met röntgenstraling. Deze straling maakt de kankercellen stuk waardoor de kanker niet verder kan groeien. Gezonde cellen die kapot gaan, kunnen in de meeste gevallen zelf herstellen. De bestralingsbehandeling noemen we ook wel radiotherapie.

 

Een MRI scanner maakt op een patiëntvriendelijke en niet schadelijke manier beelden van de binnenkant van het lichaam. Een MRI-scan wordt gemaakt met behulp van een sterke magneet en brengt over het algemeen geen risico’s met zich mee.

 

Door de ontwikkeling van moderne MRI-technieken is het mogelijk om duidelijk te zien waar een tumor zich bevindt en welke eigenschappen deze heeft. Door deze beelden ook te maken tijdens de bestralingsbehandeling kan de bestraling heel gericht gegeven worden. Na ruim 18 jaar ontwikkeling binnen de afdeling radiotherapie van het UMC Utrecht staat de eerste MR-Linac sinds 2017 in het UMC Utrecht. Door MRI gestuurd te bestralen hopen we in de toekomst gezond weefsel rondom de tumor te sparen, de hersteltijd voor de patiënt korter te maken en de kans op genezing toe te laten nemen.

De MR-Linac kan vlak voor en tijdens een bestralingsbehandeling een MRI-scan maken om te kijken of precies de juiste plaats in het lichaam bestraald wordt. Als het nodig is, kan tijdens het bestralen het bestralingsveld aangepast worden, zodat de tumor beter geraakt en het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard wordt. We hopen in de toekomst deze gerichte bestraling te automatiseren.

 

De MOMENTUM studie

Het doel van dit onderzoek (de MOMENTUM-studie) is om van alle patiënten die behandeld worden op de MR-Linac, medische en technische gegevens te verzamelen. Medische gegevens zijn bijvoorbeeld kenmerken van de ziekte en gegevens over de behandeling. Een voorbeeld van technische gegevens zijn de MRI-scans die vóór, tijdens en na de bestraling op de MR-Linac worden gemaakt om te gebruiken tijdens de behandeling. Met deze gegevens zal de werkzaamheid van de behandeling worden geëvalueerd, en onderzoeken we bijwerkingen en de impact van de behandeling op de kwaliteit van leven. Deze studie is geïnitieerd in het UMC Utrecht en werkt samen met andere nationale en internationale ziekenhuizen in Europa en Noord-Amerika.

 

Terug