PLCRC biedt een platform voor het verzamelen van

gegevens van patiënten met dikkedarmkanker.

 

deelnemende
centra

 

deelnemende
patiënten

Terug naar het overzicht

deelnemers 3de ctDNA dag steken hun duim op voor Maarten van der Weijden

Remond Fijneman (onderzoeker Antoni van Leeuwenhoek) en Geraldine Vink (programma PLCRC) lichten project toe waarvoor Maarten van der Weijden zwemt voor een bloedtest voor betere selectie van darmkankerpatienten.

Korte uitleg:

Onderzoekers ontwikkelen een bloedtest waarin ze kunnen zien of patiënten met darmkanker na hun operatie aanvullende chemotherapie nodig hebben om uitzaaiingen te bestrijden.


Samenvatting

Sinds kort is het mogelijk om het DNA van tumoren op te sporen in bloed en te analyseren. In dit onderzoek wordt onderzocht of met zo’n bloedtest te voorspellen is welke darmkankerpatiënten met lymfeklieruitzaaiingen baat hebben bij aanvullende chemotherapie na operatie. Met de huidige technieken is deze afweging niet te maken. Onduidelijk is welke patiënten na operatie ziektevrij zullen zijn en welke patiënten kans lopen dat de ziekte terugkeert. Uit voorzorg krijgt iedereen chemotherapie. Patiënten worden dus blootgesteld aan een zware behandeling met veel bijwerkingen zonder te weten of dat zinvol is. Met dit onderzoek kan een deel van de darmkankerpatiënten hopelijk een onnodige chemokuur bespaard blijven.

 

Terug naar het overzicht
ctdna-dag.jpg